Poklon za Dan žena – što pokloniti, a što ne?

dan žena

Dan žena slavi se 8. ožujka, a tradicionalno se slavi od početka dvadesetog stoljeća. Nastao je iz niza inicijativa prije Prvog svjetskog rata koje su se ticale prava glasa žena, građanskih prava, niskih plaća i loših radnih uvjeta. Kako su te inicijative mahom pokretane od strane socijalističkih političkih stranaka, u zapadnim državama se u pravilu prestaje slaviti kao praznik i kao svojevrsna zamjena se uspostavlja Majčin dan, koji je lišen političkih konotacija, iako, naravno, žene svodi na samo jednu ulogu.

Bez obzira s koje ste strane političkog spektra, poklon za žene povodom Dana žena samo pokazuje vašu ljubav ili privrženost njima samima. Što pokloniti a što ne? Saznajte ispod.

Cvijeće

Siguran i ziheraški poklon za Dan žena je cvijeće, i ovdje vam donosimo kratki vodič kroz isto kako biste se znali snaći u džungli flore:

simbolika boja

crvena – ljubav
bijela – nevinost
plava – vjernost
žuta – ljubomora
ljubičasta – nježnost

– buket cvijeća trebao bi biti od cvijeća iste vrste te u istoj boji, s malo zelenila. Samo se za buket poljskog cvijeća očekuje da bude raznobojan.

poželjne vrste cvijeća za sve prigode – ruže, tulipani, amarilis, geberi, hortenzija, karanfil, orhideja, ruža, mimoza…

količina – neparan broj

Nikako i ni u kojim uvjetima NE

– buket crvenih ruža (znači, ne u kombinaciji s drugim cvijećem) ima vrlo romantične konotacije i ne poklanja se tuđim ženama
– ljiljani i krizanteme se vezuju uz pokojnike i nisu prikladni za darivanje
– pažljivo sa žutom bojom – žuti tulipani simboliziraju nesretnu ljubav, žuti iris strast, a žuta boja općenito simbolizira ljubomoru

Odličan i, za razliku od pravog cvijeća, trajni znak pažnje može biti ruža uronjena u zlato ili pak lijepi buket voštanih ruža.

Pozlaćena ruža, 24 K

Čokolade, bombonijere

Bez obzira koliko bliski bili s dotičnom ženom, preporučljivo bi bilo barem posegnuti za nekim raritetnijim primjerkom ili neobičnijim izborom od klasične male čokoladice ili bombonijere koja se prodaje u svakom kvartovskom dućanu i sjajno se slaže s ciglicom kave. Potražite malo opskurnije kombinacije, male obiteljske proizvođače ili provjerene slastičare i priuštite užitak kakav će ostati u trajnom sjećanju.

Nakit

Provjeren i popularan poklon, no ne bez mane – uzevši u obzir da sve manje i manje žena danas nosi nakit, svakako trebate provjeriti voli li dotična uopće nakit, te ako da, kakav preferira? Nije nevažno nosi li isključivo bijelo zlato, masivnije modele, floralne uzorke itd., jer u slučaju da odaberete nešto što se ne uklapa u njen postojeći arsenal, poklon može biti neiskorišten jer ga naprosto neće moći kombinirati s ostatkom kolekcije.

Parfem

Također (bar naočigled) popularan poklon, no također zapravo dosta nezahvalan za izbor. Znate li kakav, odnosno, idealno, točno koji parfem trenutno nosi i kakav mirisni profil preferira? Nezahvalno je od prodavačica zatražiti “neki parfem za žene” jer je parfem jedna izrazito osobna, subjektivna komponenta naše cijele ličnosti i pogrešno odabrani parfem zadesit će ista sudbina kao i nepažljivo odabran nakit – provest će svoj životni vijek zatvoren u ladicu.

Image: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.