Kako odabrati poklon za useljenje

Pokloni za useljenje

Kupovina kuće ili stana, osamostaljivanje od roditelja ili zajedničko useljenje novopečenog para uvijek je velik trenutak u životu. Osjećaj samostalnosti, ponekad i zrelosti i neovisnosti od roditelja koji dolazi tim činom jedinstven je i iz tog razloga toliku važnost pridajemo proslavama i simboličkim poklonima. Selimo li se kasnije u životu, pokloni za useljenje predstavljaju običaj kojim nam članovi obitelji i prijatelji žele uljepšati taj prijelaz.

Funkcionalni pokloni

Ovisno o tome u kojem životnom stadiju su novi stanari, pokloni za useljenje mogu biti funkcionalne ili estetske prirode, a izbor između tih dviju svodi se na navike i životnu situaciju.

Funkcionalne poklone, bilo da se radi o sitnicama za kuhinju, kućanskim aparatima, komadima namještaja ili tehnici, poklanjamo u pravilu mladima koji se po prvi puta osamostaljuju, vodeći se logikom da ne posjeduju sve potrebno za početak samostalnog života.

Funkcionalni poklon može biti veća gesta ili izdašniji dar koji će stanaru olakšati prve mjesece, a možda i ublažiti financijski šok kupovine velike količine potrebnih stvari odjednom. Takve poklone najčešće daruju članovi bliže obitelji, često i u međusobnom dogovoru – tako da nekoliko članova podijeli trošak jedne veće stvari, ili da svatko kupi jednu manju stvar unutar većeg poklona – primjerice, da jedan član kupi posteljinu, drugi jastuke, treći madrac i slično.

Funkcionalni pokloni mogu biti i povoljniji i pristupačniji – promišljeni pokloni poput seta noževa, kvalitetnog komada posuđa, pribora za čišćenje, seta ručnika i sličnih potrepština svakako će se cijeniti. Takav manji poklon u pravilu poklanjaju članovi obitelji, prijatelji i kolege.

Ukrasi za dom

Ukrasi za dom, odnosno pokloni koji su prvenstveno estetske prirode uljepšavaju prostor i njih generalno poklanjamo parovima koji se useljuju zajedno, odnosno stanarima koji se iz jednog prostora sele u drugi i sa sobom uzimaju vlastiti namještaj i pokućstvo. Kako se u tom slučaju podrazumijeva da stanari (ugrubo) imaju sve što trebaju, poklon je u tom slučaju više simbolička gesta, a manje stvar potrebe.

U tom slučaju poklon može biti originalni ukras za dom, umjetnička slika, biljka ili sličan predmet čija je svrha učiniti prostor ugodnijim i prilagoditi ga ukusu novog stanara.

Upisivanje sebe u prostor

Useljenje u novi prostor označava početak procesa koji možemo nazvati stvaranje doma – a pri kojem stanar(i) od neutralnog prostora trebaju stvoriti svoj dom, odnosno učiniti prostor funkcionalno i estetski prihvatljivim po vlastitim kriterijima. Idealni pokloni u toj situaciji su ukrasi za dom, estetski detalji i sitnice koje odražavaju ukus vlasnika ili neku specifičnu strast ili interes.

To mogu biti dekorativni predmeti s motivima koji govore o hobijima ili zanimacijama, primjerice, dekoracija s motivom videoigara za strastvene gamere, elegantan set za izradu koktela ili originalni dekanter za ljubitelje partyja, šaljivi ukrasi za one sa dobrim smislom za humor ili udoban jastuk ili dekica za hedoniste u duši. Nadalje, pokloni mogu biti vezani i za omiljene filmove, serije ili glazbu – znate li da je budući stanar ljubitelj Star Warsa, Batmana ili nekog drugog popularnog junaka, pred vama je velik izbor originalnih proizvoda iz popularne kulture koji će oduševiti fanove.

Na kraju, pokloni za useljenje mogu biti manje, ali i velike stvari. Mogu biti vrlo specifični i krojeni po stanarevim potrebama ili konkretnim interesima, ali i vrlo općeniti, tako da doista možete pronaći poklon koji neće ostati nezamjećen, a da opet bude za svaki džep.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.