5 pravila za odabir savršenih ukrasa za dom

savjeti za odabir ukrasa za dom

Ukrasi za dom su onaj šlag na torti kojim prostor pretvaramo u dom – samo naš, onakav kakav želimo, u kojem se mi osjećamo ugodno i koji ujedno progovara o našoj osobnosti. Unatoč tome što sve to intuitivno osjećamo, često se možemo naći u zamci trenutnih trendova, popularnih i nepopularnih boja, uzoraka i tekstila i može nam se činiti da gubimo kompas. Pronađimo ga zajedno!

1. Preispitajte sve staro

Prije većih nabavki novih ukrasa za dom dobro je napraviti svojevrsnu inventuru onih postojećih. Prošećite stanom i pogledajte ukrase koje sada imate na zidovima, stolićima i komodama. Možda zvuči radikalno, ali sve stvari koje na vas (više) nemaju nikakav efekt trebalo bi ukloniti – ako vam je nešto prestalo biti lijepo, prestalo vas podsjećati na dobre ili sretne trenutke ili ste jednostavno indiferentni – više ne zaslužuju biti u vašoj blizini. Predmeti koje smo sami odabrali da nas okružuju trebaju nas činiti sretnima ili nam bar uljepšati svakodnevicu.

2. Znajte što volite

Nije neobično da jednostavno zaboravimo neke svoje favorite, zato je dobra ideja na ovaj ili onaj način voditi evidenciju boja, tekstura i oblika koje preferiramo, odnosno imati na jednom mjestu dizajnerska rješenja koja nas inspiriraju. Čak i ako nismo svjesni koje stilove uređenja zapravo volimo, jedan pogled na bilježnicu ideja i inspiracija (ili primjerice, mapu spremljenih slika s interneta ili slika iz časopisa i kataloga) koju ste s vremenom sastavili biti će dovoljan da zaključimo preferiramo li modernije ili tradicionalnije stilove, oštre linije, pastelne boje… Imajući to na umu, mnogo ćemo se lakše snalaziti kad biramo nove ukrase.

3. Briga vas što drugi misle

Trendovi u uređenju interijera su divni i krasni, ali ponekad i nepotrebni – konkretno, u slučajevima kada nam se (možda i posve neobjašnjivo) neki ukras za dom sviđa. Ako osjetimo da nas nešto privlači, treba slušati taj instinkt bez obzira što je popularno ili što drugi misle o tome i jednostavno vjerovati sebi. Na kraju, jedino ukrasi koje smo na taj način odabrali doista ispunjavaju svoju ulogu u prostoru, jer nas pune zadovoljstvom i srećom, što se rijetko može reći za predmete koje smo kupili samo zato jer su popularni.

4. Ne pretrpavajte

Ne kaže se uzalud da je manje više – ne trebate biti minimalisti, ali imajte na umu da je vrlo lako preći granicu i završiti u kiču i prenatrpanosti ukrasima. Kako biste to spriječili, stavite samo ukrase za koje ste sigurni da ih svakako želite u prostoru, a ostale dodavajte jednog po jednog, prateći pritom remete li sklad. Obratite pažnju na ukupan dojam svih ukrasa u prostoru i osjetit ćete kada je dodavanje još jednog jednostavno prešlo neku vašu granicu i postalo previše. Vjerujte svojoj procjeni.

5. Komentare uzmite sa zrnom soli

Tražimo li reakciju okoline, bilo da je riječ o obitelji ili prijateljima ili objavimo slike na netu, ako izuzmemo pohvale, može doći do dvije reakcije – konstruktivnih prijedloga i subjektivnih mišljenja. Konstruktivne prijedloge, posebice ako je riječ o ljudima čije mišljenje (ili stil) cijenimo, svakako možemo uzeti u obzir. To su oni prijedlozi koji nastoje biti objektivni, koji se tiču određenih pravila ili dizajnerskih smjerova i slično. Mi ih, naravno, možemo ali i ne moramo poslušati, ali takve prijedloge treba uvažiti i biti zahvalan zbog njih.

S druge strane, komentari koji su prvenstveno subjektivne prirode, u kojima prevladavaju misli poput “ovo mi je bezveze” ili “ovo mi se ne sviđa” bez dodatnih objašnjenja ne bi trebali uzimati k srcu jer smo svi različiti i ne sviđaju se svima iste stvari. Što je i dobro, inače bi svi naši domovi izgledali – isto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.