Danas, kada imamo više izbora no ikad prije, postavlja se pitanje kako organizirati prehranu na poslu a da ona bude brza, zdrava i cjenovno pristupačna. Znate onu drevnu egipatsku poslovicu – tko radi, tu i tamo mora nešto i pojesti, a ne možemo cijeli mjesec živjeti na dostavama jer imamo samo dva bubrega za prodaju.
U ovom vam članku donosimo ideje kako planirati prehranu na poslu, kojim se namirnicama voditi i kako tih obroka izvući maksimum.
Hardver – neophodan pribor
Bez obzira kakav obrok pripremili / skuhali / nasjeckali /odmrznuli / ulovili / zgnječili, trebate ga negdje i pospremiti a za to su upravo idealne posude za ručak. Za razliku od klasičnih kuhinjskih plastičnih posuda s poklopcem (konkretno, onih sretnica kojima poklopac još nije izgubljen ili zamjenjen pri razmjeni kolača s gostima), prava pravcata kutija za ručak ima pregrade za više različitih vrsta hrane, vodonepropusna je, a premium modeli imaju i mogućnost grijanja, pa i kuhanja putem USB priključka – što znači da nema više nikad dosadnijih razgovorčića u čajnoj kuhinji dok mikrovalna poput bombe u akcijskom filmu dozlaboga sporo otkucava sekunde pri vrćenju vašeg tanjura bolonjeza – sjedite za kompjuterom i istovremeno grijete ili na pari kuhate svoj ručak.
Ako ste na terenu ili ručak konzumirate u automobilu, takva će vam kutija zapravo biti jedini način da jelo konzumirate toplo.
Važnost planiranja
Kuhanje je danas, kada nam nakon posla ostane ravno 13 minuta slobodnog vremena, postalo ekstremni sport. Par desetljeća ranije, nakon rada u kakvoj firmi od 06-14h, došli ste doma oko pola 3 i uz pogodnu vremensku prognozu, mogli ste vlastoručno ubrati povrće, očerupati pilića, pripremiti ručak u 7 slijedova uz rekreativno kiseljenje par tegli krastavaca usput i ostalo bi vam vremena (ne nužno i snage) za prepuštanju blagodatima najboljeg, a ujedno i jedinog TV programa. No, odlutali smo.
Važnost planiranja obroka višestruka je neovisno jeste li jedini član kućanstva, živite u paru ili s djecom. Planiranje obroka umanjuje posjete trgovini, što ujedno i smanjuje impulzivne kupovine, ali i bacanje hrane kojoj je istekao rok trajanja. Omogućuje vam mnogo kvalitetniju ishranu bez nužno veće cijene – planiranjem nekoliko dana, pa i tjedana unaprijed lakše ćete primjetiti gdje bi bilo dobro pojačati unos ribe, gdje smanjiti meso, kada bi bilo preporučljivo isprobati kakav drugačiji prilog itd.
Planiranje možete voditi na komadu papira, mobitelu ili u excellici, no mi bismo primat dali mobitelu – uvijek je s vama i odlučite li baš danas obaviti nabavku namirnica, sve potrebno je ovdje, a i tako ćete lakše napraviti sitne korekcije (dobijete li XXL buću od kolegice ili uleti kakav dobar artikl na akciji).
Kako planirati prehranu na poslu?
Planiranje i njegova dobra prijateljica, priprema hrane unaprijed, mogu biti skliski teren u dosadniju i ne tako finu hranu kojoj se nećete posebice veseliti, stoga se držite zlatnog pravila – bar jednom na tjedan napravite ručak kojem se iskreno radujete ili čija vas priprema veseli. Neka kod njega primat bude na okusu, ne nutrijentima, kalorijama, proteinima ili cijeni.
Jelovnik možete pripremati ovisno o vrsti hrane (varivo, salata, meso i prilog, sendvič…) ili po namirnicama koje imate ili želite konzumirati. Dobar je plan naizmjenično slagati nutritivno “jače” i “slabije” ručkove, kao i da se prehrana bazira prvenstveno na sezonskom voću i povrću.
Doručak
Nekome najvažniji obrok dana, nekome slučajni zalogaj uz kavu – vodite se u prvom redu osobnim preferencama jer kada razmišljamo u kontekstu obroka na poslu, doručak je onaj koji bi vam ujutro osim sušte energije trebao dati i osjećaj poleta i endorfina kako biste dan počeli na pravi način.
Ručak
Vodite se načelom da i ručak može biti nešto „slabiji” ako je doručak bio nutritivno i kalorijski jači. Dobar je izbor klasična kombinacija mesa i povrća, salate u koje možete ubaciti gotovo svaki sastojak (tjesteninu, ribu, povrće, žitarice, konzervirano, sušeno, odmrznuto…) pružaju vam mnogo više raznolikosti, što je odlično za eksperimentiranje i unos malo varijacije, kao i za klasično čišćenje smočnice ili hladnjaka – iskoristite zaboravljene namirnice i ujedno uštedite.
Užine – tips & tricks
Ovisno o vašem radnom vremenu i bioritmu, užine su idealna prilika za unos nutrijenata i vitamina. Fokusirajte se na sezonsko voće ili sirovo povrće, orašaste plodove, svježe ili zrnate sireve, jogurte…
Kada su u sezoni, raznoliko voće je i savršena baza za smoothije koji su uistinu zahvalni za konzumaciju bez obzira radite li u uredu, trgovini, terenu ili od doma, dokle god ih smjestite u prikladnu bocu za lakši transport (idealno šireg grla i kvalitetnog čepa koji onemogućava kapanje).
Zaključak
Čak i ako ne kuhate aktivno, vaše tijelo će vam biti zahvalno ako prehranu na poslu prestanete gledati kao nužno zlo – gotovo svaki sastojak umjesto kruha i salame svaki dan vašem će organizmu napraviti nešto dobro, a kako postajete bolji, uz planiranje možete otkrivati kulinarske kreacije kojima ćete se veseliti i vi i vaš novčanik.
Image: Karolina Grabowska / Pexels